Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί, αφού παρέχουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους ως σνακ, στα δημητριακά ή στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies και γενικώς όπου πάει ο νους σας!
Προσοχή!
Αποφύγετε τα έτοιμα μιξ ξηρών καρπών, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.
Προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς ωμούς ή ψημένους, χωρίς κανένα πρόσθετο.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι οι ξηροί καρποί είναι ενεργειακά πυκνές τροφές, δηλαδή παρέχουν αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα,οπότε η καθημερινή σας μερίδα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.
- Αμύγδαλα: Παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.
- Κάσιους: Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών.
- Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.
- Καρύδια: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.
- Αράπικα φιστίκια: Αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.